Lovak kulcsszerepben. A kezdetek.

A lovak menekülő prédaállatok, túlélésük záloga a környezetük folyamatos monitorozása és ezáltal a vészhelyzetek időben történő érzékelése. Társas lényként, ménesekben, szociális hierarchikus rendszerben élnek, ahol ezek a feladatok megoszlanak az egyedek között. A hierarchikus együttélés lehetővé teszi, hogy agresszió és erőszakos viselkedés nélkül telhessenek mindennapjaik, hiszen mindegyik egyed pontosan tudja, hol van a a dominancia sorban a helye, mikor ehet, ihat a másikhoz képest, mikor kell odébb mennie. A mindennapos túléléshez szükséges információ hatékony áramoltatáshoz, a lovak a kommunikációs képességüket tökélyre fejlesztették. 

Az ember és a ló.

A lovak az emberrel történő első találkozásuk alkalmával arra törekednek, hogy szociális rangsorukban elhelyezzék a személyt. Azokkal működnek szívesen együtt és azokat fogadják el domináns egyednek, akik szándékai, kommunikációja egyértelmű, határozott, nyílt és tiszta. Ehhez olyan aktív jelenlét, a szándékkal összehangolt testbeszéd szükséges, ami alapvetően tükrözi a hatékony vezetői viselkedést.

A coachingban a ló olyan akár egy tükör.

A különböző feladatok során a ló, akár egy tükör, ítélkezésmentes, természetes és őszinte visszajelzéseket ad.  Ezeket könnyű értelmezni és befogadni, hiszen az együttműködésük minősége egyértelműen jelzi azt. Egy esetleges elakadásnál lehetőség nyílik az azonnali megoldásra, továbblépésre. Egy 6-700 kg-os állattal együttműködni különleges és elementáris élmény. Mindeközben a résztvevő a személyiségének olyan ösztönös részeivel is dolgozik a folyamatban, amelyek megléte olykor nem is tudatos számára és amelyek feltárulkozása mélyíti önismeretét. A módszer különlegessége és tartós hatása pontosan ezen az emocionális rögzítésen alapszik.