Hogyan épül fel a folyamat?

1. Kapcsolatfelvétel, Pre-coaching, célok meghatározása: A lovakkal történő tényleges találkozás előtt, a vezető találkozik a csapat coachával azzal a céllal, hogy meghatározzák azokat a területeket, amelyekre a program során összpontosítani szeretnének. 

2. Tervezés: A tervezés során a program, személyre/cégre szabottan, a célok által meghatározottan kerül kidolgozásra. A csapat pszichológusa irányításával kiválasztásra kerülnek azok a személyiséget mérő tesztek, kérdőívek, melyek főként a vezetői képességek, softskillek feltárását célozzák meg. A coach, a pszichológus és a lovas szakember a célokhoz rendelt feladatokat állít össze, illetve elkészíti a lovas nap forgatókönyvét.

3. Előkészítő feladatok, lovak nélkül: A személyre/cégre szabott programtervezet átbeszélése. Tesztek, kérdőívek, feladatok elvégzése.  

4. Lovas nap: A résztvevők felügyelt és vezetett körülmények között, különböző feladatok (pl.: földi munka körkarámban, lovak vezetése akadálypályán) végrehajtásával, interakcióba kerülnek a lóval. Irányított önreflexió, célzott kérdések, a csoport visszacsatolása és egyéb coaching technikák alkalmazása révén feltárásra kerülnek az egyének erősségei és erőforrásai, illetve körvonalazódnak a még fejlesztést igénylő területek.

5. Videó analízis: A vezető és a ló közötti kölcsönhatás video elemzése megerősíti az élményt, továbbá megteremti az aprólékos elemzés lehetőségét, biztosítja a pontos önértékelés és az egyén mások által érzékelt benyomásainak összehasonlíthatóságát.

6. Összegzés, stratégia kidolgozás: A program tapasztalatai alapján a pszichológus elkészíti a résztvevő személyiségének, vezetői jellemzőinek részletes jellemzését, a coach konkrét stratégiákat és feladatokat dolgoz ki a vezető számára a mindennapokra,  a pre-coaching alkalmával meghatározott célok elérése érdekében.

7. Utánkövetés: A lovas nap után 4–6 héttel a coach találkozik a vezetővel. Ez az ülés lehetőséget nyújt, hogy megvitassák a „Lovak tükrében“ program során kidolgozott stratégiák működését, és hogy szükség van-e bármilyen finomításra (akár újabb aktív lovas programmal) a korábbiakban meghatározott célok elérése érdekében.